Hvem har ansvaret for dyreforsøgsområdet i Danmark?
Grundlæggende, så er det Dyreforsøgstilsynet, Danmarks 3R-Center/NATUD og Fødevareministeren.
Dyreforsøgstilsynet
Dyreforsøgstilsynet består af et sekretariat og Rådet for Dyreforsøg. De behandler ansøgninger om dyreforsøg, foretager inspektioner af alle dyreforsøgsfaciliteter, samt rådgiver om opstaldning og brug af forsøgsdyr og om forsøgsdyrslovgivningen.
På deres hjemmeside kan man bl.a. finde skriv om lovgivning på området, dyreforsøgsstatistikker, om udvalget, årlige inspektioner, alternativer til dyreforsøg, ansøgningsskemaer (AIRD), arrangementer, vejledninger, en liste med offentliggjorte tilladelser hvori man kan læse de overordnede detaljer for hvert godkendt forsøg som; formål, hvilke dyrearter og antal der anvendes, belastningsgrader, aflivningsmetoder etc., men ikke hvem det står bag forsøget, da det er hemmeligt. Det offentlige går tydeligvis mere op i at beskytte dyremishandlerne end dyrene.
Rådet for Dyreforsøg
Rådet vurderer ansøgninger om at udføre dyreforsøg. De tager stilling til om de kan imødekommes, eller om de skal uddybes eller ændres, inden der træffes en afgørelse. Afgørelsen træffes efter stemmeflerhed. Ved stemmelighed er formandens stemme den udslagsgivende.
Rådet består pt. af Formanden; Christian Lundblad, som er retspræsident i Retten på Frederiksberg, og har siddet i Rådet siden 2010. Udover ham sidder der 10 andre repræsentanter fra forskellige fagområder. De er valgt efter udtale fra diverse organisationer/foreninger.
Medlemmerne er udpeget af Fødevareministeren for en 4 årig periode, men flere har siddet der længere.
Yderligere m𝘦𝘥𝘭𝘦𝘮𝘮𝘦𝘳 𝘢𝘧 𝘙𝘢̊𝘥𝘦𝘵 - se detaljer her (der kan løbende ske udskiftning);
- Bente Lakjer
Direktør, Landsforeningen Forsøgsdyrenes Værn (medlem af Rådet siden 2010).
- Dorte Bratbo Sørensen
Lektor, Dyrlæge, Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, Københavns Universitet (medlem af Rådet siden 2010).
- Elin Jørgensen
Dyrlæge, Department of Immunology and Microbiology, Costerton Biofilm
Center, Faculty of Health and Medical Sciences, Københavns Universitet (medlem af Rådet siden 2022)
- Helle Vestergaard Petersen
Leder af dyrefaciliteten hos Kræftens Bekæmpelse (medlem af Rådet siden 2019).
- Joh Vinding
Direktør for Anima (medlem af Rådet siden 2021).
- Kirsten Rosenmay Jacobsen
Dyrlæge, Principal Scientist, Novo Nordisk A/S (medlem af Rådet siden 2017).
- Lars Bo Svendsen
Professor i onkologisk kirurgi i øvre gastrointestinale kanal, overlæge, Rigshospitalet (medlem af Rådet siden 2010).
- Mikkel Lykke Jensen
Dyrlæge, Chief Scientific Officer, Scantox A/S (medlem af Rådet siden 2017).
- Tobias Wang
Professor, Aarhus Universitet, Institut for Biologi, Sektion for Zoofysiologi (medlem af Rådet siden 2022).
- Preben Dybdal Thomsen
Professor, dr. med. vet., Københavns Universitet, Institut for Klinisk Husdyr- og Veterinærvidenskab.
Danmarks 3R-Center & NATUD
Danmarks 3R-Center blev oprettet i 2013 af fødevareministeren, i et samarbejde med tre medicinalvirksomheder og tre dyreværnsorganisationer. Før da havde vi DACOPA "Danish Consensus Platform for Alternatives to Animal Experiments”, som blev oprettet i 2005, og som skulle have fungeret på samme måde som 3R-Centret, men da det ikke fik tilført nogle økonomiske midler, udover til sekretariatet, så skete der ingenting. Det fik også stærk kritik fra bl.a. Dyrenes Beskyttelse - læs; her, her og her.
3R-Centret fungerer som en samlede enhed på dyreforsøgsområdet, og blev oprettet på baggrund af Europa-Parlamentets beslutning i 2010 om at alle medlemsstaterne skulle oprette et nationalt udvalg for beskyttelse af dyr der anvendes til videnskabelige formål, og dermed blev Directive 2010/63/EU til.
Navnet kommer af de engelske udtryk;
- 𝘙𝘦𝘱𝘭𝘢𝘤𝘦𝘮𝘦𝘯𝘵 (𝘦𝘳𝘴𝘵𝘢𝘵𝘯𝘪𝘯𝘨)
- 𝘙𝘦𝘥𝘶𝘤𝘵𝘪𝘰𝘯 (𝘳𝘦𝘥𝘶𝘬𝘵𝘪𝘰𝘯)
- 𝘙𝘦𝘧𝘪𝘯𝘦𝘮𝘦𝘯𝘵 (𝘧𝘰𝘳𝘧𝘪𝘯𝘦𝘭𝘴𝘦)
Formålet med centeret er at sætte fokus på alternativer til dyreforsøg, og at skabe bedre forhold for forsøgsdyrene. Det betyder at de skal arbejde med at finde alternativer til dyreforsøg (replacement), udvikle metoder der bruger så få dyr som muligt (reduction), samt sikre at man får mest muligt ud af forsøgsdyrene, og at dyrene samtidig får de bedst mulige forhold (refinement).
Bestyrelsen er udpeget af Fødevareministeren, og den udgør også udvalget for "Dyreforsøg og Alternativer" (Det Nationale Udvalg - NATUD). Udvalget skal rådgive Dyreforsøgstilsynet og dyrevelfærdsorganer i bl.a. erhvervelse, opdræt, opstaldning, pasning og anvendelse af dyr til forsøg, sikre udveksling af bedste praksis for at fremme anvendelsen af principperne om de 3R'er, samt rådgive Rådet for Dyreforsøg. Udvalget er lovpligtigt, men 3R-centeret er et nationalt initiativ. De fleste medlemslande har dog et 3R-Center.
Nuværende medlemmer af bestyrelsen - se detaljer og ændringer her;
- Axel Kornerup Hansen, formand (Københavns Universitet)
- Birgitte Kousholt (Aarhus Universitet)
- Cathrine Juel Bundgaard (Novo Nordisk)
- Erwin Roggen (3Rs Management and Consulting ApS)
- Lotte Martoft (Aim2Achieve)
- Peter Bollen (Københavns Universitet)
- Terje Svingen (Danmark Tekniske Universitet)
Hvordan finansieres området?
3R-Centeret modtager årligt 3 mio. fra Fødevareministeriet, hvoraf 1.5 mio. af dem fordeles ud til forskningsprojekter mhp. at forbedre dyreforsøgsområdet (det samme beløb der har været givet siden 2014), og 1.5 mio. til drift af 3R-Centeret. Centeret bliver også økonomisk støttet af eksterne interessenter som består af; DOSO, Dyrenes Beskyttelse, Lundbeck og Novo Nordisk) til drift af centeret. Dyreforsøgstilsynet finansieres af dyreforsøgsbrugerne igennem gebyrer for tilladelser, udvidelser og årlige gebyrer for gennemførelse af kontrol. Derudover er et mindre beløb afsat til afholdelse af møder i Rådet for Dyreforsøg, som afholdes for offentlige midler. De ovenover nævnte gebyrer sikrer, at der er finansiering til at kontrollen gennemføres jf. lovgivningen.
Hvem er Fødevareministeren?
Dyreforsøgsområdet ligger under "Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri". Det er Jacob Jensen, der siden december 2022 har siddet som fødevareminister, og dermed med ansvaret for området. I husker måske at have læst om ham flere gange på facebooksiden, bl.a. i et opslag fra december sidste år, hvor han i et interview med Videnskab blankt indrømmede at han næsten intet ved om dyreforsøg, og at i de 2 år han har haft posten, der har han ikke gidet at beskæftige sig med det, og har dermed svigtet forsøgsdyrene på det groveste. Jeg har forsøgt gentagne gange at få ham i tale, for at tage ansvar, men forgæves.
Mine tanker
Problemet med det her område er bl.a. at vi for det første, i min optik, står med et udvalg i Rådet for Dyreforsøg og Danmarks 3R-Center, hvoraf størstedelen af dem selv enten profiterer af eller arbejder direkte eller indirekte med dyreforsøg, hvilket er en kæmpe interessekonflikt - man kan tænkes at det måske er derfor at størstedelen af de ansøgninger der kommer ind godkendes (de mener selv at det er fordi de alle er vigtige) og at antallet af anvende forsøgsdyr ikke har ændret sig særlig i løbet af de sidste 10 plus år, samt at der ikke virker til at være presset mere på ift. at få flere økonomiske midler tilført fra det offentlige, til udvikling og implementering af alternativerne.
For det andet så sidder der umiddelbart kun 2 ud af 10 medlemmer der oprigtigt har dyrenes ryg; Forsøgsdyrenes Værn og Anima. Det giver en kæmpe uligevægt og kan næppe kaldes for et fair demokratisk udvalg - der mangler medlemmer som ingen andel har i dyreforsøg, og som samtidig har indgående viden iht. de dyrefrie alternativer.
For det tredje, så står vi med et økonomisk udsultet område der kun bliver finansieret med sølle 1.5 mio. årligt til at forbedre dyreforsøgsområdet/den udfasning, som vi faktisk har en forpligtelse overfor EU til at efterleve.
For det fjerde, så har vi en formand for 3R-Centeret, Alex Kornerup Hansen, der som jeg har forstået, også arbejder som professor ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, og med dyreforsøg. Han har også skrevet bogen; "Forsøgsdyrkundskab - En håndbog om forsøgsdyr og dyreforsøg".
Der virker for mig helt forkert at en mand med hans baggrund sidder som formand for denne post. Personligt synes jeg ikke at han virker særlig motiveret ift. at udfase dyreforsøg, hverken ud fra hvad jeg har læst i forskellige interviews og på hjemmesiden. Han virker mere interesseret i at sidde og nusse med detaljerne i dyreforsøg. Men det er måske ikke så mærkeligt, taget hans profession i betragtning.
Siden 1970 har der kun været en nedgang på 35% i antallet af anvende forsøgsdyr i Danmark, på trods af at vi har rykket os milevidt siden da, særligt teknologisk. Det bevidner tydeligt om at årsagen til den manglende nedgang IKKE handler om mangel på kunnen, men langt mere om mangel på villighed.
Et andet problem er også at område ligger under "Ministeriet for Fødevare, Landbrug og Fiskeri". Spørgsmålet er om det i virkeligheden ikke burde ligge under "Forskning og Undervisning". Udover at vi alligevel skal have udfaset alle dyreforsøg, så kan det umuligt blive værre for dyrene at rykke ministerieplads, og mon ikke at det ville blive bedre finansieret der. Udover det, så burde der blive oprettet et Ministerie for Dyrevelfærd - så alle dyrene i Danmark kan blive passet bedre på igennem der.
Alt det sammenlagt viser at det ærlig talt ikke er så mærkeligt, at der ikke er sket mere i løbet af de sidste 50 plus år...