top of page

Medicinalindustrien

I de fleste lande er der et lovkrav om at alt medicin skal testes på forsøgsdyr for at kunne blive godkendt, og sådan forholder det sig også i Danmark og resten af EU.
 

Medicinalindustrien står til ansvar for langt de fleste af de dyreforsøg der udføres, direkte og indirekte.

​I 2022 blev der anvendt 8.4 millioner forsøgsdyr i EU. Danmark stod for de 222.620 af dem (minus mørketallet, så reelt er antallet ca. dobbelt så højt)

De forsøg der udføres flest af går under kategorierne:

- Translationel og anvendt forskning
- Grundforskning
- Lovpligtig brug og rutinemæssig produktion

I de 3 kategorier ligger forsøg der bl.a. omhandler udvikling af lægemidler, forskning i menneskesygdomme og de klassiske "nice-to-know/nysgerrigheds" forsøg, der ligger under grundforskning, og som oftest ikke har et direkte mål.

Selv om at der faktisk kun ligger et lovkrav bag en lille andel af de forsøg der bliver udført, så bliver flere af de forsøg, som ligger under grundforskning, i sidste ende brugt i forbindelse med udvikling af lægemidler og medicinske behandlinger/udstyr. Ud af de 222.620 forsøgsdyr der blev anvendt i Danmark i 2022, lå der "kun" et lovkrav bag anvendelse af 14.264 af dyrene.

I Danmark står Lægemiddelstyrelsen for godkendelse af medicin, og i EU er Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) - men det er Dyreforsøgstilsynet som står for behandling af ansøgninger om at udføre dyreforsøg mm.

Læs mere om det under; "Ansvarlige for dyreforsøgsområdet i DK", og om lovgivningen under; "Dyreforsøg op igennem tiden".
 


Udvikling af lægemidler
 

Når det kommer til udvikling af lægemidler skal de potentielle nye produkter igennem forskellige faser, før de kan nå marked.

Fase 1.) I denne fase laves in-vitro tests (der betyder; "i glas"). Det er som regel simple metoder der anvendes her, som forsøg i petriskåle - de strækker sig ofte over flere år. Ideerne til nye lægemidler kan komme fra grundforskning, som laves enten hos virksomhederne selv, eller på universiteter, som virksomheden kan have fonded/betalt for det (hvilket bl.a. er derfor at store farmaceutiske virksomheder ofte smider vanvittigt mange penge efter universiteterne - Novo Nordisk smed bl.a. 800 millioner kr. efter det Sundhedsvidenskabelige Faktultet på Københavns Universitet alene i 2023. Det betyder, at hver femte ansat på fakultet enten var helt eller delvist finansieret af penge fra medicinalgiganten og fonden - tankevækkende, ik´... 

Fase 2.) Godkendes fase 1, så går det over i fase 2, hvor der her laves in-vivo tests (det betyder; "i liv"), altså forsøg på dyr. Der skal dog først ansøges om at lave forsøget, og det bliver i Danmark gjort igennem Dyreforsøgstilsynet - læs mere herinde under "Ansvarlige for dyreforsøgsområdet i DK". Her testes som regel først på 2 forskellige arter af dyr (gnaver som rotter/mus og ikke-gnaver som hunde/aber). Forsøgene her kaldes "prækliniske forsøg", og bruges til at vurdere medicinens sikkerhed, effekt og virkningsmekanisme (hvilke celler og/eller processer som medicinen påvirker i kroppen), samt en vurdering af de farmakokinetiske egenskaber i dyrene. Denne fase kan tage mange år - i alt tager det ca. 14 år at udvikle et nyt lægemiddel fra start til slut, og omkostningerne ligger på omkring 9 milliarder

Fase 3.) Kan der påvises en tilstrækkelig virkning, og har de dyr man testede på ikke oplevet "uacceptable" bivirkninger, så kan man gå videre til næste udviklingstrin, som er test i mennesker, altså de "kliniske forsøg". De kan både udføres med frivillige raske forsøgspersoner, men også af patientgrupper (der allerede er syge).​ I Danmark står Lægemiddelstyrelsen, Videnskabsetisk komite og Datatilsynet for at godkende forsøg med medicin i mennesker.

Under denne fase er der yderligere 4 faser hvor man starter ud med at teste på en lille gruppe mennesker, og efterhånden øger antallet. I sidste fase er medicinen blevet godkendt til markedsføring, men selv herefter bliver mange af dem, der er nået igennem nåleøjet, trukket tilbage fra marked igen efter kort tid (i Danmark er procentdelen angiveligt ikke så stor. USA står for den største andel af tilbagetrukket lægemidler i verden). Den kategori, som udgør størstedelen, ligger i "klasse 2" ud af 3; "Et produkt med potentiale til at forårsage et midlertidigt eller alvorligt helbredsproblem". Dog får vanvittigt mange lægemidler lov til at blive på marked, på trods der er blevet registreret alvorlige bivirkninger (prøv at læse en indeksseddel igennem fra ethvert lægemiddel). Selv de bedste lægemidler er kun effektive hos 50-70% af patienterne - læs mere herher og her. Læs mere om hvor ineffektive at dyreforsøg er herinde under; "Fakta og sandheden om dyreforsøg."

​​Størstedelen af de lægemidler der udvikles, når dog aldrig frem til marked grundet alvorlige bivirkninger eller manglende effekt i patienterne. Det er på trods af at de under udviklingen har vist lovende effekter i dyremodeller - det siger ikke så lidt. Var man klog, så ville man erstatte fase 2 med avanceret dyrefrie forsøgsmetoder, både grundet den åbenlyse årsag; at dyreforsøg er uetiske og det rene dyremishandling, men også grundet den videnskabelige del; da det er bevist flere gange i løbet de sidste 20 plus år, at resultaterne fra over 92% (i følge FDA og BIO - NIH siger over 96%) af de lægemider der viser sig effektive i dyreforsøg, svigter når de testes på mennesker. Det er dybt tragisk, at så vanvittigt mange dyr må lide, og ofte lade livet, i disse horrible forsøg, der i langt de fleste tilfælde ikke engang fører noget med sig.

Læs mere om det herinde under; "Fakta og sandhed om dyreforsøg", og se eksempler på alternativerne under; "Alternativer til dyreforsøg".  


Medicinske tragedier
 


Der har været et hav af tragiske episoder (både i fortiden og fra nyere tid), hvor et stof eller lægemiddel har vist sig sikre i dyreforsøg, men som efterfølgende fik katastrofale konsekvenser for mennesker i både de kliniske forsøg og efter markedsføring.

3 𝘦𝘬𝘴𝘦𝘮𝘱𝘭𝘦𝘳;

- Thalidomide tragedien. Lægemidlet mod kvalme, der blev markedsført mellem 1957 og 1961, og som forårsagede at mellem 8.000 og 10.000 børn fra 46 forskellige lande blev født med fødselsdefekten fokomelia.

- Triazolam/Halcion, et beroligende middel, der blev forbudt at sælge i Holland i 1980, grundet de voldsomme bivirkninger, som bl.a. omfattede angst, paranoia og hukommelsestab, og som blev omtalt som "Hollandsk hysteri", men som først udgik i Danmark i 2019!

- 2006, London katastrofen, hvor et nyt lægemiddel med monoklonale antistof TGN1412, forårsagede livstruende tilstande på grund af multipel organsvigt under de kliniske forsøg på adskillige frivillige mennesker.

Læs om flere her og flere eksempler herinde nederst på sinderne under; "Fakta og sandheden om dyreforsøg" og "Dyreforsøgsstatistikken", hvor der også står beskrevet hvordan dyreforsøg foregår etc.


 

Bottom line

Det er selvfølgelig vigtigt at sikkerhedsteste medicin, men tallene lyver ikke, det er direkte farligt for os mennesker at stole på resultaterne fra dyreforsøg, hvilket gør det endnu mere tragisk, at dyreforsøg stadig den dag i dag anses som værende guldstandarden. Det er bevist gang på gang, at tillid til forsøgene ikke kun fører til alvorlige sundhedsrisici for mennesker, men også til udnyttelse, mishandling og aflivning af omkring 200 millioner dyr årligt på verdensplan.

Lovkravet om at lægemidler skal testes på forsøgsdyr har holdt stædigt ved i over 80 år, på trods af at man i mange år har vidst at mere end 92% af lægemidler, der er fundet sikre og effektive hos dyr, fejler under kliniske forsøg på mennesker. At holde fast i dette lovkrav er også, at direkte modarbejde det lovkrav fra EU om at alle dyreforsøg skal udfases. Hvordan skal vi nogensinde komme videre, når det bliver ved med at spænde ben for udviklingen.

​​

Man kan håbe at USA´s tiltag i 2022 - med deres "FDA Modernization Act 2.0", der endelig gjorde, at det ikke længere er et lovkrav at nye lægemidler skal testes på forsøgsdyr, for at kunne blive godkendt - også meget snart vil smitte af på lovgivningen i EU, og resten af verden. Danmark er trods alt i forbund med mange andre lande iht. det medicinske område, og vi har siden 2018 været omfattet af den gensidige anerkendelsesaftale mellem lægemiddelmyndighederne i EU og USA. Uanset hvad, så vil den nye lovændring kunne skåne mange millioner forsøgsdyrs liv, som denne industri har på samvittigheden. USA er et af de lande i verden der anvender flest forsøgsdyr.

I forbindelse med lovændringen, så har FDA også modtaget 5 millioner til lancering af et nyt FDA-dækkende program til udvikling af metoder mhp. at erstatte, reducere og forfine dyreforsøg. Det er selvfølgelig ingenting i forhold til hvor mange milliarder de bruger på dyreforsøg (ca. 20 milliarder), men det er trods alt noget, og meget mere end hvad Danmark gider at spendere. Danmarks 3R-Center får kun sølle 1.5 millioner årligt til forskningsprojekter. Det er så latterligt et lille beløb der næsten ingen forskel gør, hvilket også afspejles i statistikken over hvor mange forsøgsdyr der anvendes årligt. Den kurve har nemlig ikke ændret sig særlig meget i løbet af de sidste 2 årtier nu.

​​
Det vil dog tage lang tid for at dette skift vil få mærkbar effekt, af flere forskellige årsager.

Denne inkarnerede industri har opflasket flere generationer af forskere mm., der højt og helligt sværger til, at dyreforsøg er det eneste rigtige. Så det vil blive en kamp mod dem, der trods ofte bedre viden, fortsat vil vælge dyreforsøg til. Der er dog heldigvis også mange inden for dette område, som ønsker at hoppe ind i nutiden og skabe en bedre fremtid, men som bl.a. er blevet holdt tilbage grundet lovgivningen.

Det vil også kræve store ændringer helt ned på uddannelsesområdet, før vi virkelig kan komme videre, for så længe at man fortsætter med at uddanne folk i anvendelsen af dyreforsøg, så vil dette håbløse vanvid aldrig få en ende.

Så hvordan kan vi komme videre herfra?

Se mine forslag herinde under; "Køreplan for udfasning af dyreforsøg".

 

OBS; Det er vigtigt for mig lige at slutte af med at skrive at jeg IKKE anbefaler, at man afstår fra at tage et lægemiddel uden lægens accept. Selv om mange mennesker helt sikkert kan enten undvære/skære ned på, eller skifte et lægemiddel ud med et alternativ/lave en livsstilændring, så er det ikke muligt for alle, og vi kan alle risikere at blive alvorligt syge og få brug for medicin - jeg shamer ikke andre for at tage (livs)nødvendig medicin, det er ikke forbrugeren der er target her, det er medicinalindustrien og politikerne der har alt magten til at ændre på lovgivningen. ​
 


Relevante facebookopslag:
* USA løfter lovkravet om dyreforsøg ved udvikling af lægemidler
* Den Europæiske Farmakopékommission (EDQM) besluttede i november 2024 at fjerne pyrogen testen på kaniner

* Dyreforsøgsstatistikken Danmark 2022

* Sandheden om forsøgsdyrenes verden - interview mellem Dr. Ray Greek og Ricky Gervais

Sociale medier

  • Facebook
  • Instagram
  • X

Facebookgruppen

© Copyright 2025
  • Facebook Gruppen
bottom of page