Det kinesiske kosmetiske marked
Da den kinesiske lovgivning på dette område er lidt af en rodebutik, så kan det være svært at finde rundt i. Jeg prøver at løbende følge med i de ændringer der sker, og har her forsøgt at liste det så ligetil op som muligt.
Jeg håber at det vil give et lidt bedre overblik.
* Intro:
Det kinesiske marked er utroligt lukrativt da der er mange penge at tjene for virksomheder på det, så det er klart at de fleste gerne vil sælge der. Vi snakker her om en billion industri, og når det kommer til kosmetik, så er det den største på verdensplan.
Grundet det årelange lovkrav om at alt importeret kosmetik skal testes på dyr, før det må sælges på det fysiske marked, så har nogle virksomheder heldigvis valgt ikke at have salg der. Der er dog desværre rigtig mange, specielt store brands, der gør, da det åbenbart er vigtigere for dem at tjene penge, end at undgå mishandling på dyr. De fleste af de virksomheder der gør, vil dog samtidig gøre alt for at få forbrugerne til at tro at de er dyretestfrie, selv om de faktisk selv betaler NMPA for at få testet deres produkter på dyr.
Spørgsmålet er om det efterhånden ikke er begyndt at skade de kosmetiske virksomheder mere at være på markedet, end at holde sig fra det. Regardless, så går det hele op i efterspørgsel, og heldigvis så tager flere og flere forbrugere afstand fra en virksomhed der tester på dyr, da de ikke vil bidrage til dyremishandlingen.
Der er samtidig nu også så mange attraktive dyretestfrie brands, så hvorfor ikke vælge at investere i et hvor at man samtidig kan have den gode samvittighed med sig?
Mange snubler desværre når det kommer til at forstå det kinesiske marked, da det er et meget forvirrende område, hvor man skal holde tungen lige i munden for ikke at falde for manipulation fra virksomheder, indviklet love, blindgyder etc.
Jeg er ikke Oraklet fra Delfi, men jeg vil her prøve at gøre det lidt mere klart hvordan landet ligger, med løbende opdateringer.
* Hvorfor tester den kinesiske regering stadig kosmetik på forsøgsdyr?
Det hele startede faktisk med at Kina i mange år har haft et utroligt dårlig ry for salg af billig og dårlig sikkerhedstestet kosmetik. Den kinesiske regering besluttede derfor at lave en kovending og krævede pludselig at ALT kosmetik skulle testes på dyr, både ved produktion i landet, og ved import fra andre lande, da det var den eneste testmetode de havde kendskab til dengang.
Efter at PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) i 2012 afslørede at flere kosmetiske virksomheder, der angav sig for at være dyretestfrie, solgte på det fysiske marked i Kina, og tilmed betalte den kinesiske regering for at få deres produkter testet på dyr, så slog de sig sammen med IIVS (Institute for In Vitro Sciences) og gav dem økonomisk støtte til at samarbejde med den kinesisk regering, så deres forskere bl.a. kunne uddanne dem i at anvende de dyrefrie testmetoder.
Det bar frugt, og i 2014 der løftede den kinesiske regering på lovkravet, så produkter der gik under kategorien "non-special use cosmetics", der var produceret i Kina, ikke længere skulle testes på forsøgsdyr. Der var dog intet forbud, så det var op til virksomhederne selv at vælge, så længe at de dog kunne bevise at deres produkter var sikkerhedstestet. Kosmetik produceret i landet, der gik under kategorien ”special use”, og produkter der var importeret skulle dog stadig testes på forsøgsdyr.
- Produkter der pt. går ind under ”special-use” er:
UV-beskyttelses produkter, hårfarve, hårvækst produkter, deodoranter, anti-spot produkter, hårpermanent produkter, brystforskønnede produkter, blegemidler og produkter til kropsfitness.
- Produkter der pt. går under ”non-special use”/ordinary/general er;
Hudplejeprodukter, hårplejeprodukter, negle produkter, makeup og parfume.
Da dette blev en mulighed, så valgte nogle udenlandske virksomheder derfor at flytte hele produktionen derover, for at komme udenom dyreforsøgene, så de kunne sælge i de fysiske butikker og samtidig kalde sig selv for dyretestfrie. Det var/er dog ikke helt uden risiko grundet risikoen for “post-market tests”.
* Hvad er ”post-market tests”?
Post-market tests er egentlig 2 forskellige ting.
- ”Random post market tests” er hvor et tilfældigt produkt bliver hevet ned fra hylden og sikkerhedstestet igen.
- ”Post-market tests” er hvor et produkt igen bliver sikkerhedstestet hvis f.eks. en kunde har klaget over udslæt af en creme.
Selv om det angiveligt nu skulle være meget sjældent at de tests involverer forsøg på dyr, så er der stadig en risiko der, trods at de har taget flere nye dyrefri metoder til sig. Der er også et tilfælde hvor virksomheden ikke altid bliver informeret om at det er sket.
I kan se hvilke brands, på min godkendte liste, der på den ene eller anden måde er repræsenteret i Kina, ved mit /C jeg har sat ud fra dem. Ingen af dem har dog salg med kosmetik i fysiske butikker der. Det er derfor enten fordi at virksomheden har helt eller delvist produktion der, indkøber ingredienser derfra, har salg i Hong Kong eller salg af produkter der ikke går ind under kategorien “kosmetik”.
* Hvad med de produkter der går ikke ind under kategorien “kosmetik”?
Der er ikke et lovkrav om at produkter som mad, tandpasta og rengøringsmidler skal testes på forsøgsdyr. Den er noget tricky her alligevel, for en alm. sæbe kan få lov til at gå udenom kategorien kosmetik, HVIS at produktet ikke claimer at have kosmetiske "egenskaber" som blødgørende, med duft, til uren/tør/atopisk hud el. Det er ikke muligt at vide på forhånd om et produkt kan anses som "ikke-kosmetisk", der skal søges om det. Kina er også i gang med en stramning iht. tandpasta, så det kommer måske til at gå ind under kategorien "kosmetik" på et tidspunkt.
* Hvordan er lovgivningen for virksomheder med produktion udenfor Kina?
I mange år har det som skrevet ovenover, været et lovkrav at virksomheder der har produktion udenfor Kina, og importerer til fastland Kina mhp. salg i en fysisk butik, at der skulle alt kosmetik først testes på forsøgsdyr igennem NMPA (National Medical Products Administration), det tidligere CFDA (Chinese Food and Drug Administration). De tests betaler virksomhederne selv for.
I 2017 der underskrev CFDA (det nye NMPA) en udfasningsaftale med IIVS iht. dyreforsøg på det kosmetiske område.
I 2019 der annoncerede NMPA at de ikke længere ville anvende dyr i forsøg i forbindelse med ”post-market” tests. HSI (Humane Society International) har dog været ude med et klart statement om at dette kun gælder for ”random post-market tests” og ikke nødvendigvis for ”post-market” tests.
Det helt nye er at pr. 1. maj 2021, der kan importeret ”non-special use” kosmetik fritages fra dyreforsøg.
Der er dog nogle kvalifikationskrav der skal opfyldes for at dette kan lade sig gøre.
2 forudsætninger:
- Virksomheden skal have en GMP (Good Manufacturing Practice) certificering.
- Virksomheden skal fremlægge en sikkerhedsvurdering der bekræfter produktets sikkerhed.
3 undtagelser;
- Det må ikke være produkter der bliver brugt til babyer/børn.
- Der må ikke anvendes en ny ingrediens der har været sikkerhedsgodkendt i færre end 3 år.
- The notifier/RP/manufacturer is listed as a key supervision target according to the results of the quantitative rating system established by the NMPA (jeg skal være ærlig at jeg er en smule usikker på hvad det præcis indebærer, derfor har jeg anført det på engelsk, som det står i loven, indtil jeg har undersøgt det nærmere)
Læs mere her
* Hvad er der med Hong Kong?
Hong Kong skiller sig ud fra resten af Kina, da der IKKE er et lovkrav her om at kosmetik der importeret dertil, skal testes på forsøgsdyr.
* Hvad med e-trading?
Det er muligt for bosatte i Kina at købe kosmetik i webshops lokaliseret udenfor landet, uden at de produkter skal testes på forsøgsdyr.
* Hvad med lufthavne?
Det er muligt for en virksomhed at komme udenom lovkravet ved at sælge “non-special use” kosmetik i lufthavne, men der er stadig en risiko for at de produkter bliver udsat for post-market tests, der kan involvere forsøg på dyr. Derfor er ingen brands her godkendt, hvis de sælger i lufthavne der.
* Er der andre muligheder for at sælge i Kina, og komme udenom dyreforsøg?
Ja det er der faktisk. Udover at produktion i landet for "non-special use cosmetics" ikke er underlagt lovkravet, så er det også muligt for virksomheder at få lavet en lokal certificering, og dermed kunne eksportere færdigmikset ingredienser i store kar til landet, få fyldt på flasker/bøtter etc. på en særlig fabrik i Shanghai, og så sælge i fysiske butikker.
Dette er en større og længere proces, og det er vigtigt at have alle papir i orden, men det er muligt, og har det faktisk været i flere år. Det er bare ikke noget mange virksomheder gør sig i, da det netop er en stor og klodset proces, og fordi at der er en risiko for post-market tests.
* Hvilke dyreforsøg bliver det udført når kosmetik sikkerhedstestes?
Der er ofte mus, kaniner, marsvin og rotter der indgår i den slags dyreforsøg, og de tests som de primært udsættes for er;
- Hud- og øjenirritationstest; I denne påføres et kemikalier på dyrets hud, eller dryppes ind i øjnene (Draize Test), ofte uden at dyret smertedækkes.
- Toksikologiske tests; dyret bliver tvangsfoderet kemiske stoffer, for at undersøge giftigheden af det. Disse test kan strække sig over dage/uger/måneder. De har til hensigt at undersøge sundhedsrisikoen, bl.a. om det kan give kræft, fødselsdefekter el.
- LD50 testen; Den såkaldte "50% dødelige dosis test", hvor et bestemt antal dyr tvinges til at indtage en stigende dosis kemikalier, for at bestemme den dosis, der forårsager døden. Den dødelige dosis ansættes når halvdelen af dyrene er døde.
Som en del af slutforsøgene, så bliver dyrene ofte aflivet, normalvis enten ved kvælning, halsbræk eller halshugning.
* Hvad er alternativet til dyreforsøgene?
Der findes mange forskellige metoder, man kan bl.a. teste på frivillige forsøgspersoner, på kunstig hud som EpiSkin, EpiDerm og SkinEthic, på dyrket humane celle- og vævkulturer, computermodeller og matematiske modeller mm. Læs mere under; "Alternativer til dyreforsøg"
* Hvordan ser fremtiden ud i Kina?
Mange virksomheder og store organisation som IIVS, Cruelty Free International, HSI, PETA og ikke mindst forskere fra andre lande, er stadig i fuld gang med at hjælpe den kinesiske regering med at tage de dyrefrie testmetoder til sig. De gør et stort arbejde for at uddanne og hjælpe med at oprette test-centre, så Kina ér i gang med en stor udvikling, men det tager tid. Heldigvis har de indset, at de er nødt til at følge med udviklingen, for ikke at komme bagud. Som jeg har skrevet før, så er mit gæt, at så snart at de får taget mod til sig, og adopteret de dyrefri testmetoder, at så vil det tage fart, og de vil inde for en årrække blive de førende på dette område.
--------------------------------------------------------------------
Kilder;
- https://www.peta.org/blog/progress-china-allows-cosmetics-marketed-without-animal-tests
- https://www.hsi.org/news-media/china-implements-rule-change-063014
- https://www.humanesociety.org/resources/cosmetics-animal-testing-faq
- https://www.reach24h.com/cosmetic-en/serviceitem/china-cosmetic-product-registration.html
- https://www.cosmeticsdesign-asia.com/Article/2020/09/09/China-animal-testing-Limitations-remain-for-companies-seeking-exemption-from-animal-tests
- https://chemicalwatch.com/78360/china-consults-on-measures-to-waive-animal-testing-for-imported-cosmetics#overlay-strip
- https://www.peta.org/blog/new-cruelty-free-china-regulation-2
- https://www.livekindly.co/china-animal-testing-imported-cosmetics/?fbclid=IwAR1dLt2Jfx9PUL-JLm0KU89TrFVHIM9gDDjltI0_lygB_9-G-6XFYfYpYqc
- https://cosmetic.chemlinked.com/news/cosmetic-news/china-to-exempt-animal-testing-for-imported-general-cosmetics-on-may1
- https://chemicalwatch.com/76640/china-approves-non-animal-cosmetic-testing-methods
- https://www.theguardian.com/world/2015/nov/07/china-cosmetics-uk-training-stop-animal-testing
- https://twitter.com/HSIGlobal/status/1107390561542119430
- https://www.scmp.com/news/china/diplomacy/article/3124455/chinas-two-sessions-foreign-minister-says-beijing-committed-eu
- https://www.hsi.org/news-media/china-appears-on-track-end-animal-testing-imported-ordinary-cosmetics
* Opslag om det kinesiske marked på Ikke testet på dyr´s Facebookside;
- Kina ophæver lovkravet om obligatorisk test af kosmetik på forsøgsdyr